07 February 2016

Bayat Ekmekler Çöpe Gitmesin


Ekmeğin kültürümüzdeki yeri çok büyük, ekmeksiz sofralar eksikmiş gibi gelir, yere atılmaz, yerde bulununca öpüp kenara kaldırılır. 

Zaman zaman eve giren/tüketilen ekmek dengesi tam tutmayabiliyor. Evinizde biriken bayatlaması muhtemel ekmekleri kurtarmak için yapılabilecek çok şey var.

1- Derin dondurucuya atmak. Ekmeği derin dondurucuya koyun. İsterseniz daha sonra ısıtıp yiyin, isterseniz o ekmekleri köfteler için kullanın. Eğer köfte için kullanmayı düşünürseniz, öncesinde rondodan geçirip minik poşetlere koymanız daha pratik olacaktır.

2- ekmek kadayıfı yapın. Ekmekleri kızartma makinesinde veya fırında (tost makinesi ve tava da olur) kızartın, şekerli suyu kaynatıp bir şerbet yapın, şerbeti ekmeklere döktüğünüzde tatlınız hazır olacak. Kaymak ve fındık fıstık ceviz gibi ilavelerle yiyin bayılacaksınız.

3- buharda ısıtıp yumuşatın. Bir tencereye biraz su koyun, üzerine de bir kevgir. Kevgirin üzerine ekmekleri (dilimlenmiş olursa daha iyi) koyup bir süre ocakta bekletin. Kaynayan suyun buharı ekmeklerinizi yumuşatacak. Yalnız burda püf noktası fazla buhara maruz bırakmamak. Ekmek fazla su çekmiş olabiliyor bu durumda.

4- iskender yapın. Evde de çok kolay iskender yapabilirsiniz ve bunun için pide yerine bayat ekmek kullanabilirsiniz. Ekmekleri ufak doğrayıp fırında veya tavada kızartın, üzerine salçalı tereyağlı bir sos hazırlayıp dökün. Hazır döneri tavada ısıtıp ekmeklerin üzerine alın ta taa. Yanına da yoğurt tabi. Mmmm nefis.

5- papara yapın. Annem üzerine peynir koyarak yapardı ama kıymalısı ve başka çeşitleri de var, tarifler için tıklayın

6- hayvanlara yemek. Rendeleyip kuşlara, biraz süte veya çorbalara doğrayıp sokak kedi ve köpeklerine verebilirsiniz.

7- çorbalara kıtır yapabilirsiniz. Bütün ekmekleri küp küp kesip biraz fırınlayın. Kurumuş küpleri plastik veya cam bir kavanozda saklayıp çorbaların üzerine kıymak için kullanın.


3 comments:

  1. Bayat ekmekler küp şeklinde dilimlenip üzerine yumurta kırılarak harika bir sabah kahvaltısı olabiliyor.

    Yine dilim halinde üzerlerine peynir ve yumurta karışımı sürülerek fırına sürülüp başka bir kahvaltı olabiliyor. Misafir geldiğinde bike yapılabilir. Kokusuyla kendinden geçmeyeni görmedim henüz :) Bayat simitlere de uygulanabilir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A evet unutmuşum onları bak, ben de yapıyorum öyle

      Delete
  2. Ekmek aşı denen bir yemek yapılır bizde bayatlamış ekmekten. Tencereye biraz sıvı yağ (2 veya 3 çorba kaşığı), doğranmış yeşil biber ve kuru soğan konulur, biraz pişirip domates salçası ilave edilerek özlenmesi beklenir. Ardından önceden elle parçalanarak lokma haline getirilmiş ekmek parçaları tencereye ilave edilir. Birkaç kez karıştırılır, ardından tencereye 1 yumurta kırılır. Tenceredekiler karıştırılarak yumurtanın ekmeklerin hepsine değmesi sağlanır. Yumurtanın piştiğini anladığınızda (1-2 dakika yeterli, arada karıştırın) yemek hazır demektir, servis edebilirsiniz. Ben salça eklerken kimyon ve kırmızı pul biber de ekliyorum, daha güzel oluyor. Genelde kahvaltıda tüketiyoruz, ancak bazen iş çıkışı eve geç geldiğim günlerde akşam için de güzel ve hafif bir yemek olarak tüketiyoruz.

    ReplyDelete