05 August 2011

Alışveriş Listesi Yapmak

Kendim de dahil bir çok kişinin başına gelmiştir, özellikle yeni evlenen kişiler alışveriş yaptığında illa ki bir şeyleri unutur. Daha önce daha çok annemizin söylediğini veya kişisel ihtiyaçlarımızı aldığımızdan olsa gerek, bir alışveriş alışkanlığının oluşması yıllar alabilir.

Mesela pazara & markete gidersiniz, çeşit çeşit sebze alırsınız ama yemek yapacak soğanı unutursunuz. Ya da evde yemeğin içine konacak bir baharat kalmamıştır, bu gibi şeyler benim de başıma çok geldi.  Hepsini birden düşünmek zor olabiliyor.

Bu yüzden mutfağımda dolabın üzerinde bir alışveriş listem daima vardır. Biten şeyleri üzerine yazarım. Diyelim ki toplu alışverişe çıkmasam bile, bir yerden gelirken sadece ihtiyacım olan listedeki birkaç şeyi alıyorum. Böylece hem ağır poşetler taşımak zorunda olmuyorum, hem de tasarruf yapıyorum (tabi sadece ihtiyaç olanlari almaya şartlanarak). Çünkü markete gidiyorum psikolojisiyle çıktığımızda illa ki o sepete ihtiyaç olmayan ama dayanamayıp aldıklarımız giriyor.

Alışveriş listesinin bir diğer faydası alacağın şeyi akılda tutmayı sağlaması. Ben listemi yanıma almasam bile, yazarken zihnime kaydolduğu için unutmuyorum. Böylece mesela alışverişe özellikle çıkmamış olsam bile, yolda gördüğüm bir fırsat mağazasında ya da marketinde görünce onu alıyorum.

1 comment: