18 August 2011

Buzdolabı İç Temizliği

Yeni evli iseniz, yeni bir buzdolabı için uzun süre temizlemeye ihtiyacınız olmayabilir. Ancak en baştan bazı önlemleri almanızı öneririm.

Ben ve çevremdeki bir çok kişi buzdolabı raflarına şeffaf kalın plastik örtüler seriyor. Plastik masa örtüsü satan yerlerde bulabileceğiniz bu şeffaf örtüleri, raflarınızın ebatlarında kesip koyabilirsiniz. Lekelendiği zaman bezle silebileceğiniz gibi, toz halinde bir şey döküldüğünde ise, plastiği çıkarıp silkeleyebilirsiniz.

Ben Ikeadan aldığım, bir tarafı pütürlü rulo halinde satılan bir plastik malzeme kullanmıştım. Temizlemesi biraz daha zor olmakla birlikte, pütürlü yüzeyinin çıkıntıları sebebiyle, akışkan birşey döküldüğünde akmadan durabiliyor.

Bu tip örtüleri kullanırken dikkat edilmesi gereken husus, buzdolabının temel işleyişini bozmamak. Eğer raflarınız delikli veya çubuklu ise bu örtüleri kullanmayın. Buzdolabındaki hava dolaşımını kesmiş olursunuz. Ancak yeni modellerin çoğunun rafları deliksiz düz camdan yapılıyor, bunlar için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Temizlik için birinci püf noktamız, hemen temizlemek, dökülen bir şey olduğunda kurumasına izin vermeyin. Bazen yağlı şişeler yada soslar akıp dibinde leke bırakır, şişelerin temiz olduğuna emin olun.

Diğer püf noktası, buzdolabının kokusunu engellemek. 5 yıldır kullandığım buzdolabının hala ilk aldığım günkü gibi pırıl pırıl ve kokusuz olduğunu söylemeliyim. Kokuyu engellemenin yolu koyduğunuz yiyecekleri kapalı kaplarda, yada poşetlerde muhafaza etmektir. Peynirin ya da kalan bir yemeğin mutlaka üzeri kapalı olmalı.

Bunları yaptığınızda uzun süre silmeye ihtiyaç duymayacaksınız, hatta en son ne zaman sildiğinizi bile unutabilirsiniz. Ama ben titizim arada silmeliyim derseniz, sirkeli su yapıp bir bezle silin.Sirke kokusu rahatsız etse de bir süre sonra buzdolabındaki yemek kokularını alır ve hijyen sağlar. Daha sonrasında bir de durulamak gerekeceği için, köpüklü sularla silmiyorum ben, sirkeli su ile tek seferde yapabiliyorum. Tabi zaman zaman inatçı lekeler olduğunda cife başvuruyorum.

Eğer buzdolabınızın derin dondurucusu buz yapıyorsa, ya da derin dondurucudaki donmuş yapışmış şeyleri çıkarmak istiyorsanız sakın kazımayın. Buzdolabına zarar verebilirsiniz. Bunun yerine o bölgeye biraz sirke döküp bekleyin. Biraz sonra çıkacaktır. Sirkenin içindeki alkol buzu eritir.

Tabi eski tip buz yapan buzdolaplarının, karlarını temizlemeye sirkeler yetmez. Fişi çekmek lazım gerektiğini herhalde biliyorsunuzdur.

9 comments:

  1. burada yazılan herşeyi harfiyen uyguluyorum, çalışan biri olarak demek ki başarılı bir ev hanımıyım;))
    bloğunuz hayırlı olsun. ilk yayınınızdan beri bir türlü fırsat bulamamıştım iyi dileklerde bulunmaya bugüne kısmetmiş. faydalı yayınlarınızın devamını diliyorum.
    sevgiler...

    ReplyDelete
  2. ben yeni evlenicem ve buzdolabını bağlamaya gelen servisci dediki.buzdolabının içine kesinlikle örtü sermiyorsunuz.hava akımını mı ne engelliyormuş.tam hatırlamıyorum lafını ama yasakladı :)

    ReplyDelete
  3. bunu ben de belirttim zaten, demekki senin buzdolabının çalışma prensibi öyleymiş.

    ReplyDelete
  4. o ortuyu anlamadim ben fotografi varsa koyabilirisiniz?

    ReplyDelete
  5. Buzdolabı için bir püf noktası da benden gelsin:) nem oluşmaması için küçük kaseye tuz koyup rafına yerleştirin karbonatta katabilirsiniz kokuyu alması için ikisi bir arada kapalı yiyeceklerde saklandı mı biraz titiz kullanım sürekli dolap temizleme derdini kaldırır.

    ReplyDelete
  6. Önerebileceğiniz biz buzdolabı markası yazar mısınız?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Üzgünüm yazamam farklı bütçe ve ihtiyaç seçenekleri için çok model var. Diğer yandan teknolojisi öyle gelişti ki hepsi çok iyi. Geriye kişisel ayrıcalıklar kalıyor, bölgenizde servisi var mı, bütçenize ne uyan, evinizde ne kadar genişlik var buzdolabı için vs

      Delete
  7. Buz dolabına asla ağzı açık bir şey koymam. Peynir, yağ falan nasıl kokutur kim bilir.

    Benim dolabım eski model telli. Bir şey dökülünce bütün raflara yayılıyor. Tellerin arasında yapışıyor falan :(Bunu değiştirirsem kesin cam raflılardan alacağım. Bir de kapak var ki. Bizimkile açtıkları çikolataları falan koyuyorlar. Ne yaptıysam işe yaramadı :( Her yer çikolata kırıntısı.

    ReplyDelete
  8. Ben buzdolabı ve derin dondurucumu temizlemek için uğur soğutma nın temizlik ürününü alıyorum. bu konuda çok başarılı buluyorum. hem derin dondurucum hemde uğur buzdolabım ın içini hijyenik tutuyor. Soğutucu ve dondurucuların iç yüzeyinde oluşan ve kötü kokuya neden olan bakteri, mantar ve küf oluşumunu engelleyerek kötü kokuları gideriyor. Sizde denemek isterseniz online satın alabiliyorsunuz https://satis.ugur.com.tr/item/temizleyici/100026

    ReplyDelete