04 August 2011

Çamaşır Asarken

Resim çamaşır asmayı değil perde asmayı gösteriyor ama :)
Çocukken bahçeli evimizde çamaşır asarken anneme yardım etmek, mandallarla oynamak en büyük zevklerimden biriydi.

Artık kurutma makineleri evimize girmeye başlasa da çamaşırı asarak kurutma geleneğini elimden geldiğince sürdüreceğim ben. Ülkemiz gayet uygun bir enlemde, genelde bol güneş alan, püfür püfür esen bir iklime sahip. Bu iklime sahipken çevreyi korumak adına temiz enerjiden faydalanmalıyım bolca. Kaynaklarımızı gerekmediğinde harcamamaya gelecek nesiller için dikkat ediyorum. Eğer çamaşır asacak balkonunuz yoksa cama demir askılıklar da yaptırabilirsiniz. Evin içinde de fazla kullanmadığınız bir odada kurutabilirsiniz.

Çalışırken çamaşır yıkama ve asma rutinlerimi şöyle planlıyorum. Kışın malumunuz hava soğuk içerde kurutacağımdan haftanın herhangi bir günü yıkarım. Genelde hafta sonunu bırakmamaya çalışırım ki zamanımı onunla öldürmeyeyim. İlk baharda akşam işten geldikten sonra yıkayıp dışarı asar, ertesi gün işten gelir gelmez toplarım. Yazın ise havaların çok sıcak oluşu sebebiyle çok uzun süre güneşte kalmaması için işi hafta sonuna bırakırım. Birkaç saatte kuruyacağından hemen kurur kurumaz toplamak için evde olduğum zamanı ayarlar ya da yine gece asıp, sabah erkenden (güneşte bırakmadan) toplarım. Anneme göre fazla güneşte kalan çamaşırlar yanar, yani dokusu bozulur.

Çamaşır asarken dikkat edilecek ne var derdim ben de anneme? Ama yook gayet önemli bir konu bu.
  • Öncelikle eğer dışarıda kurutacaksanız, çamaşır iplerini ıslak bezle iyice silin, yoksa bir kaç yıkamada bile çıkmayan lekeleriniz olur :(
  • Çamaşırları ne kadar düzgün asarsanız o kadar az kırışık olacak ve daha az ütüye ihtiyaç duyacaktır. Bazı kıyafetlerinizi hiç ütülemeden bile giyebilirsiniz.
  • Asarken kullanılan ahşap mandallar özellikle penyelerde iz bırakır, bu iz ütüyle bile kolay çıkmaz. Böyle çamaşırlarınız plastik mandallarla asmaya dikkat edin.
  • Pantalonları (özellikle kotları) bel kısımlarından tek katını ayırarak mandallarsanız daha çabuk kurur. Yani beli açık gibi olacak.
  • Çarşaf, örtü gibi büyük parçalar katlı şekilde kurutulabilir.
  • Uzayan trikoları, ağırlığıyla uzamasın diye ortalarından ağırlığı dengeleyerek asmalı
  • Eğer çok güneş gören bir yere asacaksanız, renkli giysileri ters çevirerek asmalı, yoksa güneşten solabilir.
  • Birkaç sıra çamaşır asılacaksa ön tarafa daha küçük ebatlılar asılabilir, büyük olanları astığınızda arkaya hava akımını kesecektir.
  • Annemin çok dikkat ettiği bir husus, aynı renk grupları bir araya asılmalı, eğer karman çorman asılırsa kötü görünür :) Çamaşır asmanın da bir görselliği var elbet :)
  • Ve en çok tembihlenen, eğer görülecek bir yerde çamaşır kurutacaksanız, iç çamaşırlarınızı kesinlikle ön taraflara asmayın, mümkün olduğunca görünmeyecek şekilde olsun, içeride de kurutabilirsiniz, anneme göre çok ayıp :)
Aklıma gelmeyip buraya eklemediğim görüşlerinizi siz de yorumlarda paylaşabilirsiniz.

6 comments:

  1. Çok değerli bilgiler tşk ederim :) Anneniz de çok haklı.Bizde gizli saklı yere asarız iç çamaşırları.. :)

    ReplyDelete
  2. bi de benim en gıcık olduğum şey çamaşırları eteklerinden asıp sündürmeleri.ne yazık ki benim annem de kayınvalidem de öyle asıyor.tshırtlerimi rezil ediyorlar.koltuk altlarından mandallanırsa problem olmuyor.
    bir de çamaşırları toplarken katlayıp koyarak toplanırsa ütüye gerek kalmıyor çoğu çamaşırda ama hepsini tık sepete sonra katla hiç tahammül edemiyorum buna.

    ReplyDelete
  3. katlama kısmını unutmuşum ben de toplarken katlarım, biraz daha uzun sürüyor ama

    ReplyDelete
  4. annenize hurmetler :) kendi annemi animsatti bana :)

    ReplyDelete
  5. Yer darlığı yüzünden gömlekleri askıda kurutmak gibi bir denemem oldu. Hem daha az kırışıyor hem de ipten al-askıya as faslından kurtarıyor.

    ReplyDelete
  6. Tisortleri koltuk altindan asiyoruz. :)

    ReplyDelete