04 August 2011

Denge ve İş Bölümü

Her konuda olduğu gibi, temizliğin & ev düzeninin de aşırısı ve azı zararlı. Siz de çevrenizde görüyorsunuzdur, durmadan temizlik yapan, tüm gününü buna harcayan kişiler var. Temizlik, hijyen önemli ama bunun takıntı haline de gelmemesi gerekiyor.

İnsan yeni evlendiğinde yeni evi ve eşyalarını sevdiğinden midir bilinmez içinden durmadan bir toz alma, yer silme, eşyaların gıcırlığını muhafaza etme güdüsüne sahip oluyor. Fakat dışarıdan bakıp "ben ne yapıyorum" demek lazım, çünkü çok kişiler biliyorum aşırı titizliğin boşanmaya sebep olduğu. E adam haklı, evlendiği kişi kendinden çok eşyalarla vakit geçiriyorsa afallayacaktır.

Tabi bunlar uç örnekler. Diğer yandan çok temizlik gibi, hiç temizlik yapmamak da doğru değil. Genelde armut piş ağzıma düş anlayışında yetişen erkekler de annelerinden gördüğü ev hanımlığını yeni karısında göremezse, bu da bir şok dalgası yaratabilir.

Bana kalırsa, evlenmeden önce bir iş bölümü şart. Eşinizin evde yapması gerekenleri konuşun. Çalışan bayanlar için iş bölümünde yarı yarıya bir ayarlama yapabilirsiniz. Çalışmayan bayanların ev işleri sorumluluğu daha fazla olabilir ama bazı konularda kesinlikle eşinize de iş düşmeli. Mesela benim aklıma gelenler

  • İşten gelip üzerini değiştirdiğinde kirli kıyafet ve çorapları sepete götürüp atması
  • Pijamalarını katlayıp önceden belirlediğiniz yere konması
  • Alışverişin tamamını yada bir kısmını onun yapması
  • Haftada bir gün (ya da bir öğün) mesela yemek pişirmesi, hazırlaması
  • Haftalık ev temizliği yapıyorsanız elektrik süpürgesinin kullanımı (ardından siz de yerleri silersiniz)
  • Tuvalet kağıtlarının değiştirilmesi....
gibi liste uzayabilir. Baştan böyle bir görev ayrımının belirlenmesi, yapılan iş az bile olsa evdeki düzenin korunmasına çok faydası olacaktır. Çünkü hergün silme süpürme işleri yapılmasa da toplama/kaldırma/katlama işleri yapılıyor ve bunlar da az zaman almıyor hani.

6 comments:

  1. işin doğrusu ne kadarını kabul ettirebiliyorsak ona razıyız.

    ReplyDelete
  2. bir diğer nokta; alışveriş listesini ellerine tutuşturup bu sorumluluğu almalarını sağlamak biz çalışan bayanlar için kurtarıcı diye düşünüyorum ;)

    ReplyDelete
  3. biz eşimle bir çok şeyi ortaklaşa yapıyoruz, evde sadece bana ait olan işler olduğu gibi sadece ona ait olanlar da var, işleri beraber yaptığımızda kalan zamanı beraber geçirebiliyoruz. Beraber film izliyoruz beraber geziyoruz vs

    ReplyDelete
  4. çok eğlenceli bir yazı olmuş, hoşgeldiniz:)

    ReplyDelete
  5. kesinlikle baştan iş bölümü yapılmalı hatta daha çok iş verilmeli erkeklere..sonradan bütün işler bize kalıyor yoksa :)

    ReplyDelete
  6. Biz de iş bölümünü yaptık; ancak belirli sınırlar yok. Anlık şeyler daha çok.
    Örneğin Ondan yarım saat önce eve geliyorum, çöpleri hazırlar kapıya koyarım gelirken o alır atar. O an elim doludur şunu da sen yapıver derim. Çoğu zaman o bana ver yapayım der. Gibi gibi. Ama dağınıklığı normal düzeyde (bir erkek için) olduğundan dolayı fazla sıkmama kendimi de kasmama gerek kalmaz.
    Zaten bir bakıma sade bir yaşantımız var, eşyalarımız da öyle olduğundan gereksiz enerji harcamıyorum bu konularda :)

    ReplyDelete