09 January 2012

Balkonsuz Evlerde Düzen

Bir ziyaretçimiz balkonsuz eve taşınacağı için bazı ipuçları istemiş benden. Doğrusu ancak bu kadar isabet olur çünkü Slovakya'ya taşınmadan önce İstanbul'da hala kullandığım evim 1+1 ve balkonsuz bir ev. Burda da balkon var ama yok gibi sayıyorum çünkü bizim balkon anlayışımzdan oldukça farklı bir yapıda.

Aslında tam doğru bir yönlendirme için evin diğer odalarının ve kullanım alanlarının bilinmesi daha iyi olurdu. Çünkü eve özel planlama yapılabilirdi. Genel olarak düşünecek olursak, balkonları genelde şu amaçlar için kullanıyoruz.

Birincisi çamaşır kurutmak, çiçeklerimizi koymak, evde yer bulamadığımız eşyaları depolamak, biriken çöpleri koymak ve güzel günlerde oturup keyif yapmak. Şimdi bu işlevlerin evin diğer yerlerine dağıtılması gerekiyor.

Benim evimde daire binanın ön ve arka tarafına bakıyordu. Arka tarafa bakan pencereye dışardan çamaşır askılığı yaptırdım ve çamaşırlarımı oraya asıyorum. Bazı site gibi konutlarda dışarda çamaşır asmak yasak olabilir. Bu yüzden içerde kurutmak gerekiyor ve sürekli salonda yada yatak otasında çamaşır askısının bulunması pek hoş olmuyor. Soğuk havalarda ben de hep içerde kurutuyordum. Eğer koridorda bir köşe, bölme gibi yerleriniz varsa ne ala, yoksa bir kurutma makinesi galiba en iyi çözüm.

Şimdi yeni dairelerde özellikle fransız balkonlu salonlar çok moda. Eğer salon pencereniz böyle ise yakınına masa ya da önüne sehpa ve iki koltuk konabilir. Masa yüksekliği açısından ışığı engelleyeceği için tam önüne koymamak en iyisi. Özellikle yaz günlerinde pencere kanatlarını tamamen açarak keyifli kahvaltılar & akşam yemekleri yapabilirsiniz. Sehpa kahvaltı için yeterli olacaktır.

Çiçekleri salonun ve mutfak pencereleri yakınlarında dağıtmak gerekiyor malesef. Pencerelerin dış kısımlarına da konabilir eğer yeteri kadar çıkıntı varsa.

Geriye çöpler ve depolama kalıyor. Çöpler genelde mutfak dolaplarının içindeki çöp haznelerinde birikiyor. Ancak özellikle koku yapmayan, kağıt, kutu, plastik gibi çöplerimi ben antrede biriktiriyordum.  Dekorasyona uyan şık bir kapaklı sepet yada çöp kutusu portmantonun yakınlarına konabilir. Tabi artık evde fazla yer olmadığı için hiç bir çöpün fazla beklememesi gerekiyor, hergün atmalı.

Depolama kısmına gelince, aslında küçük bir evde yaşamanın gereği olarak fazla eşya biriktirmemeye gayret ediyor insan. İlk başta sıkıntı gibi görünse de aslında bu bir rahatlık getiriyor insana. Genelde birçok eşya kullanılmadığı halde boşu boşuna yer kaplıyor. Ev küçük olduğunda ise sık sık eşyaların elden geçirilmesi, fazlalıkların dağıtılması gerekiyor ki bu da eve ferahlık getiriyor.

4 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Bilgiler için çok tesekkurler. Acaba bu salon çekmecelerin duzeni içinde bir post hazirlayabilirmisiniz.? Genelde benim çekmecelerim darmadaginiktir ve nasil duzenleyecegimi bilmiyorum karman çorman :(

    ReplyDelete
  3. Bu pencere disina camasirlik nasip yaptirdiniz acaba benim pencerem tek tarafli diğer tarafa nasip asicam camasiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adamlar dışardan monte ediyorlar tekerlekli bir mekanizma oluyor genelde onu yapıyorlar bu durumlarda. Çamasırı asınca ipi çekiyorsunuz ip kayarak diğer tarafa gidiyor çamaşır. Ancak benim evimdeki böyle değildi sizin gibi tek kanat açılıyordu ve hareketli ip yoktu. Ben de önümdeki kısma mandalı biraz gevşek tutarak asıyor ve sopa ile diğer tarafa kaydırıyordum çamaşırı

      Delete