15 January 2012

Lezzetli Yemekler Yapmak

Bir yemeği lezzetli hale getirmek elbette ki içeriğindeki malzemelerle alakalı. Çoğu zaman uyumlu tatlarda konulan baharatlar ve tatlandırıcı malzemeler yemeği zenginleştirir. Ancak burada değinmek istediğim o değil. Diğer yandan her yemeğe her baharat yakışmıyor. Bunu da göz önünde bulundurmak lazım. Benim deneyimleyerek elde ettiğim bazı fikirler şöyle.

  • Öncelikle soğan ve salça ile yapılan sulu yemeklerde (sebzeli yada etli farketmez) soğanın iyice kavrulmasını beklemek, ardından salçayı ekleyip iyice kavrulmasını beklemek (kokusu çıkana kadar) sonra diğer malzemeleri eklemek lezzetini arttırıyor. Tüm malzeme kaynadıktan sonra da yemek pişmiş olduğu halde kaynama süresini biraz daha uzun tutmak ise, tüm tatların iyice içiçe geçmesini sağlıyor, yemeğin suyunu kıvamlaştırıyor ve daha lezzetli oluyor. Eskiden aceleden bu süreleri kısa tutardım ve şimdi yeteri kadar beklediğimde yaptığım yemekler çok daha lezzetli.
  • Tavuk yemeklerinde taze domatesi asla kullanmıyorum, bunun yerine salçayı tercih ediyorum. Domatesin asidi tavukla bütünleştiğinde tavuğun tadını değiştiriyor. Ancak yanına garnitür olarak taze domatesli soslar yapılabilir tabi ki. Benim demek istediğim domates ve tavuğun aynı kapta pişmesi.
  • Kırmızı et yemeklerine kekik çok yakışırken, aynı malzemeden yapıldığı halde kıymalı yemeklere fazla kekik iyi gelmiyor. Çok az koyulabilir tabi. Ancak ben kıymaya maydanozu daha çok yakıştırıyorum. Bu yüzden benim sloganım ete kekik, kıymaya maydanoz.
  • Taze fasülye, bezelye gibi sebze yemeklerine bir tatlı kaşığı kadar şeker atmak yemeği daha lezzetli yapıyor. Normalde sebze yemeklerinde olan ot tadı şeker atıldığında gidiyor.
  • Patlıcanlı yemeklerde (musakka, oturtma vs) patlıcanı önceden başka bir tavada kızartır gibi az yağda pişirmek (tamamen kızartma gibi pişmesi gerekmiyor) ve ondan sonra yemeğe katmak yemeği daha lezzetli yapıyor. Tabi bu sırada patlıcan çok yağ çekebiliyor. Ben delikli bir kaşığa alıp, çatalla üzerine bastırıyorum, tüm yağlarını sıkıp öyle yemeğe katıyorum.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Sizin de önerileriniz varsa paylaşabilirsiniz.

7 comments:

  1. Çok güzel tecrübeler bunlar..Paylaştığınız için teşekkür ederim..

    ReplyDelete
  2. komşudan duymuştum kızarttığımız patlıcanları direk soğuk suya attığımızda yağı patlıcandan ayrılıyor sonra yemeği yapıyorsun..birde kızartma yaparken tavanın üstüne gazete kağıdı koy hem aygaz batmıyor hem etrafa sıçramıyor sıçrayan yağlar kağıda geçiyor ve kağıt çöpe:) sadece patlıcan değil tavuk kızartırkende yapıyorum:)):

    ReplyDelete
    Replies
    1. çok güzel bir fikirmiş ben de kullanıcam bundna sonra

      Delete
  3. ne şirin bi blog,hemen takibe aldım bende..bilgilerde epey faydalı..sevgiler..

    ReplyDelete
  4. TANIŞTIĞIMA MEMNUN OLDUM
    ÇOK GÜZEL ANLATIM
    OLMUŞ SADECE FOTOĞRAFI EKSİK
    :))
    MUHABBETLE KAL CANIM.
    :))

    ReplyDelete
  5. kızartma yaparken üstüne koyduğunuz gazetenin mürekkebi kurşunu yemeğin buharıyla bir olup yemeğe geçmez mi?bir de pilav yaparken kağıt havlu konuyor ya onda da peçetedeki dioxin geçer yemeğe dikkat edelim

    ReplyDelete