13 December 2011

Bembeyaz Çamaşırlar İçin Kaynatma

Eskiden çamaşırı elde yıkayan annelerimiz için vazgeçilmez yöntemlerden biri olan kaynatma, çok programlı makineler ve süper güçlü deterjanlardan sonra tarih oldu elbette. Ancak ne yazık ki hiç bir teknoloji kaynatarak elde edilen beyazlığın yerini tutmuyor. Yalnız kaynatarak yıkamanın bazı dezavantajları var ki, her türlü kumaşa (polyester içerikli, naylonumsu kumaşlar) uygulanamıyor.

İstanbul'da mutfakta kullandığım bezleri düzenli olarak kaynatırdım. Çünkü onlar hem çok çabuk lekeleniyor hem de daha hijyenik olmasına ihtiyaç duyuyor insan. Diğer yandan "mutfakta kullanılan bezlerin diğer çamaşırlarla makineye atılmaması gerektiği" anneler tarafından tembihlenen çok önemli bir husus.

Slovakya'daki evimizde bulunan makine çok eski ve korkarım beyazlarımın kararmasında makinenin etkisi büyük. Ayrıca öğrendiğime göre beyaz çamaşırların grileşmesinde bir diğer etken de suların sertlik derecesi.

Birkaç yüz havlumun çok silinen bölgelerinin kararmasından ve hangi deterjanı (+çamaşır suyunu) denesem de makine yıkamalarında bundan kurtulamamam beni çok rahatsız ediyordu. En sonunda kaynatmaya karar verdim ve artık iflah olmaz, çöpe gidecek sandığım havlular bembeyaz oldu.

Yemek için kullanmadığım eski bir tencereye çamaşırı koyuyorum. Kettle da kaynattığım suyu ilave edip, biraz çamaşır deterjanı biraz da çamaşır suyu ekleyip, kaynatıyorum. Birkaç dakika fokurdamasından sonra (bu arada karıştırmakta fyada var, köpükler kabarıp taşabiliyor) tercihen bir tahta kaşık ile alıp lavabonun altında soğuk suya tutuyorum ve durulayıp sıkıyorum. Topu topu 5 dakkada bembeyaz oluyor. Aynı suda birkaç parça çamaşır deneyebiliyorsunuz ama su gerçekten kapkara oluyor. Ben her parça için deterjan ve çamaşır suyunu ayrı ayrı eklemeyi tercih ediyorum. Çünkü bir süre sonra nereye gidiyor bilmem köpükler kayboluveriyor.

Küçük mutfak bezleri için falan konserve kutularını da kaynatma kabı olarak kulanabilirsiniz.

5 comments:

  1. Kaynatilan bezler ne guzel kokar. Tam hijyen. Bu blogda paylastiklarin cok titiz biri oldugun hissini uyandirdi.

    ReplyDelete
  2. aynı annemin temizlik tarzı,ne güzel anlatmışsınız

    ReplyDelete
  3. EV HANIMLARININ ÇİLESİ ÜTÜ YAPMAK

    Ev hanımlarının çamaşır temizliğine müteakip en zor ve zahmetli işlerinden biriside ütü yapmaktır. Ve bazen psikolojikte olsa ütülenecek çamaşırların birikmesi insanlarda yorgunluk ve bitkinliği çağrıştırır, Tüm bu sıkıntıları keşfeden bir takım firmalar kumaşlara yapışmayan tabanı kir tutmayan buharlı …vb modellerde ütüler üreterek pazarda yerini almışlardır. Her ne kadar ütü modelleri çıkartılsa da mantık olarak işlevleri aynıdır. Kısacası burada maharet ütüde değil ütünün doğru kullanımındadır.

    Birçok sitelerde Ütü bakımıyla ilgili olarak saf su kullanımı ve bunun yanı sıra ev hanımlarının pratik formülle çamaşır yumuşatıcıyı sulandırarak kullanımları sonrasında elbiselerinin kokması ….vb ütü suyu formüllerini kendi kendilerine keşfettiklerini görürüz. İşte bu noktada doğru bilinen yanlışları tasvip etmiş oluruz. 300–400 Tl değerinde son sistem olarak alıp evimizde kullandığımız ütü için bu tür formüllerle üretilecek ütü suları yumuşatıcı içerisinde bulunan kimyasal tortuların ütü tabanını zamanla tıkayarak çamaşırlar üzerinde leke bırakmasına neden olur. Buda ütünüzün kireçlenmesinden daha ileri arızaların başlıca kaynağıdır. Bırakın ütüye zarar vermesini elbise üzerinde kalacak olan deterjan partükülleri alerjik ve astımlı hastalar için zararlıdır. Kullanılan çeşme suyunun kaynatılarak kullanımı veya saf su kullanımı hem ekonomik yönden hem de zaman açısından külfettir.

    Her ev hanımı Ütü yaparken ütü tabanının kolay bir şekilde çamaşır üzerinde kaymasını, yumuşacık kalmasını, doğal ve hoş bir kokusunun uzun süre kalmasını ister ancak bunun alternatifi çamaşır yumuşatıcısı ile yapılacak ütü suyu değildir. Bu nedenle bırakın Kimyagerler kendi işini yapsın sizlerde bu kolay ve pratik ürünlerden sonuç alın

    Burcem Firmasının Ütüler için geliştirdiği Kokulu ütü suyu portföyünde o kadar çok ürün yelpazesi bulunmaktaki Bahar kokulu, lavanta kokulu, leylak, floral kokulu …vb ürünler portföyü ile hem ev ekonomisine katkıda bulunuyor, hemde ütünüzde oluşabilecek arızaları önleyerek çamaşırlarınızda ve gar dolaplarınızda uzun süre kalıcı doğal kokusuyla ütü yapmayı çile olamaktan çıkartıyor. 750 Gram kosantre ütü suyunu normal 4 litre çeşme suyuyla karıştırarak bir aylık ütü suyu sorununuzu cüzi fiyatlarla çözüyor. Kosantre halde üretilen 750 ML lik ambalajlardaki ütü suyu içerisinde kireç önleyici, ve ütünüzün tabanını temizleyen hoş kokulu formülüyle evlerinizde baharın kokusunu yaşarsınız. Üstelik çamaşırlarınız yıpranmadığı gibi leke ve iz bırakmaz fiyatı 10 tl olup, toplu alımlarda kampanyalı fiyatlardan yararlanabilirsiniz.

    Ütü yaparken dikkat edeceğimiz hususlar ise şunlardır.

    1. Düzenli aralıklarda ütü yapan ev hanımları buharlı ütüleri tercih etmeli toplu halde ütü yapacaklarsa öncelikli olarak buhar kazanlı ütüler tercih edilmelidir.
    2. Teknolojik olarak otomatik kapanan ütüleri çocuklarınızın emniyeti açısından tercih etmelisiniz
    3. Seramik tabanlı ütüler ev kullanıcıları için idealdir
    4. Ütü içerisinde kullanacağınız su kireç önleyici ve tabanı temiz tutma özelliğini taşımalıdır.
    5. Lekeli çamaşırlarınızı ütülemeyin zira lekeler kumaşa yapışıp kalacaktır.

    www. Burcemavm.com

    Burcemavm sağlıklı günler diler

    ReplyDelete
  4. Ben hep kaynatıyorum ama eşime o kadar tuhaf geldi ki kavga etme sebebimiz oldu. Gitmiş bir kutu el bezi almış; sorun yenisini almak değil ki...

    ReplyDelete