16 May 2013

Tüm Evde Beyaz Sabun (veya Sabun Tozu) ile temizlik

Bebeğim olduktan sonra önceden sadece el yıkamak için kullandığımız (hatta sıvı sabunlardan sonra tarih olan) kalıp sabunun gücünü yeniden keşfettim. Bebek çamaşırlarında bebeğin hassas tenini korumak için doğal ve saf ( içinde kimyasallar ve alkol içermeyen kokusuz) deterjan olarak sabun veya sabun tozları tavsiye edilir. Önce sadece bebek giysileri ile başlayan sabun tozu kullanımı benim için daha sonra tüm ev temizliği için vazgeçilmezim oldu. Şimdi maddeler halinde nerede ve nasıl kullandığıma değineyim.

Sabun tozları hazır satıldığı gibi, beyaz sabunu rendeleyerek veya rondodan geçirilerek de elde edilebilir.

1- Bebek çamaşırlarını makinede yıkarken doğrudan sabun tozu ile yıkadığınızda malesef lekeler çıkmıyor. Ben öncesinde çeşmeden akan mümkün en sıcak suyu bir kovaya doldurup sabun bir avuç sabun tozu koyuyorum. Lekeli giysileri bunun içinde en az bir iki saat bekletip ( genelde gece koyup sabaha kadar bırakıyorum ama kısa süreli de denedim etkisi aynı) hafifçe sıkıp makineye alıyorum. İşin püf noktası kıyafetleri koymadan önce sabunun suda iyice erimiş olması. Beyaz bir su elde ettikten sonra basıyoruz.

Bekleme sonunda hiç yıkama çitileme yapmadığım halde tüm lekeler çıkmış oluyor. Bazen tortulu yemek lekeleri oluyor onları hafifçe çitiliyorum. Kıyafetleri kirlenir kirlenmez suya basmıyorum. Kirli halde bekliyor sadece yıkamadan önce suya basıyorum.

Bu ön temizlikten sonra neredeyse tertemiz olduğu için 15 dakikalık programla makinede yine sabun tozu ile yıkayıp sıktırıyorum.

2- Yıllardır kendi beyaz iç çamaşırlarımı yıkamadan önce çamaşır suyıuna basarım. Ancak hiç beyazlamadığı gibi zamanla sararıyorlardı. Şimdi bu işi sabun tozu ile yapıyorum aynı şekilde bembeyaz.

3- Sabunun leke çıkarma gücü müthişmiş. Uzun süre kullandığım lekelerden kapkara olmuş yer ve toz bezlerini sabunlu suya basınca bembeyaz oluyor. Aslında bunu suya basmadan önce ev temizliğinde sabun tozunu kullanmaya başladığımda farkettim. Sabun tozu katılmış su ile yerleri silerken bezlerim tertemiz oldu.

4-Anneme sabun tozunu keşfettiğimi söylediğimde biz eskiden hep onu kullanırdık, bulaşıkları bile onla yıkardık dedi. Bulaşıkları komple yıkamadım ama mutfak tezgahı- ocak- yağlı fayans ve dolapları falan sıcak suya attığım sabun tozu ile ( yine erimiş olmasına dikkat) siliyorum, çok başarılı.

5- Bebeğin biberon emzik gibi maşzemelerinin de doğal deterjanlarla yıkanması lazım. Bulaşık süngerini sabuna sürtüp köpürterek bunları yıkıyorum.

6- Bebeğimin çamaşırlarını sabun tozu ile yıkayıp memnun kaldıktan sonra kendi çamaşırlarımızda da sabun tozuna geçtim. Çamaşırları ev içinde kuruttuğum için deterjanların kokusu ağır oluyor ve evde hepimiz için zararlı. Sabun tozu ile yıkayınca böyle bir sorun yok. Kendi çamaşırlarımıza bazen hiç yumuşatıcı kullanmıyorum bazen de çok az ilave ediyorum.

7- yine ev temizliğinde, cam silme toz alma gibi her aşamada sabun tozu kullandım ve hepsinden memnun kaldım.

Yani her bir temizlik için ayrı ayrı deterjanlara dünyanın parasını dökmenin hiç anlamı yokmuş. Sabun hepsine birden yetiyor.

23 comments:

  1. Çok teşekkür ederim bu tecrübenizi paylaştığınız için.Ben de günlerdir rendelenmiş zeytinyağlı+beyaz sabunla yıkıyorum çamaşırlarımı.Fakat alışmadığımızdan bir türlü emin olamıyordum.Siz anlatınca iyice cesaretlendim.İçimi acıtıyordu çevreye,sağlığımıza ve kesemize verdiğimiz zarar.Artık ben de beyaz sabuncuyum.Yaşasın temiz temizlik!

    ReplyDelete
  2. Evet sabun gerçekten etkili bir temizlik deterjanı. Biz işin kolayına kaçıyoruz:)

    ReplyDelete
  3. Sabun cevizi hakkında ne düşünüyorsunuz ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabun cevizini merak ediyor ve kullanmak istiyordum. Fakat kullanmaya fırsat olmadan tr de satış yapan blog bu işten vazgeçti diye duydum en son. Sormabulmadunyası.blogspot.com adresinde kullanmış birinin tecrübeleri var ve oldukça fazla yazı var bu konuda

      Delete
    2. Aynı bloga bakmışız :)

      Şurada var , denemeyi düşünüyorum

      http://www.kristaltuz.com/index.php?route=product/product&product_id=58&tracking=518426db19fe2

      Delete
  4. Eskiden deterjan mı varmış?? Bütün çamaşırlar bembeyaz,mis gibi olurmuş..Bende çocuklarım küçükken kullanmaya başladım,sabunu ve sabun tozunu..Hiç bir şeye değişmem..Blogunuzda çok faydalı postlar var,bayıldım..Keyifle okudum..sizi takibe alıyorum,banada beklerim..sevgiler Nurşen..www.nurlumutfakta.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. benim gibi düşünen var mı diye aratınca bu yazıya ulaştım,çok sevindim.beyaz sabunun etkisini nasıl keşfettiğime gelince.ilk olarak mutfakta tezgah sildiğim bezin heryerinin iyice temizlenmesi için vırc diye sıkılıan deterjanın yeterli olmadığını düşünüyordum ve bir kalıp sabun getirdim banyodan.bezin heryerine sürüp çitilediğimde içimi rahatlatan o temiz beze ulaştım :)bunu yaptığımda 13-14 yaşındaydım ve ondan beri kalıp kalıp sabun tüketen biri oldum.biraz alay konusu oldum ama pes etmedim.şu anda 35 yaşındayım ve hala tam bir sabun hayranıyım.herkes plastik sandalyelerini daha temiz olacağı düşüncesiyle cifleyip plastiği çizik çizik ederken benim sandalyelerim sabun sayesinde hem beyaz hem de çiziksiz mesela.herkes ocağına o zararlı püskürtmeli leke çıkarıcıları sıkıp ciğerlerine kadar zehir alırken benim ciğerlerime sadece beyaz sabun kokusu gidiyor hem de ocağım tertemiz oluyor.mutfağımda beyaz lake bir masam var ,ciflemiştim ilk zamanlar lekeleri nedense,farkettimki cif masanın parlaklığını aldı,hemen sabuna dönüş yaptım tabi,her sildiğimde parlıyor.arkadaşlar belki bir kaç kez daha lekelerin üzerinden geçmek gerekebilir,ya da (ocak için mesela) kurumuş leke kalmışsa daha ıslak ve daha çok sabun sürülmüş bir bez ile yapmanız gerekebilir ama sonuçta ne kadar az kimyasal maddeyle temas etmiş oluyoruz bir düşünün...sağlıkla kalın.

    ReplyDelete
  6. Bi suredir arastirmak istedigim bir konuydu. Cok iyi oldu bu yazi gercekten, emegine saglik! Elimdeki deterjan bitince direk sabun tozuna geciyorum!

    ReplyDelete
  7. sabun tozu dediğiniz hangi marka ?

    ReplyDelete
  8. Bu yazıyı yazdığımda slovakyada yasıyordum ve yerel bir marka kullannıstım. Tr ziyaretimizde hacişakir 4 lü beyaz banyo sabunu aldım onu rendeliyorum veya beze (çsmaşıra) sürterek suya bırakıyorum aynı derecede basarılı. Marka önemli değil saf sabun olsun ve suda rahat erisin önemli olan bu

    ReplyDelete
  9. sabunla biberon ve emzik hijyeni demişsiniz.. bu tip eski usül sabunları suda eritip mi yıkamak lazım? sıcak su mu olmalı? sabun tozu hiç görmedim marketlerde. yani normal sabunla da yapabilirim öyle mi? bu arada ben kktc'de yaşıyorum ve sorum yenidoğan bebek beslenme aparatları içindir. teşekkür ederim şimdiden.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biberon ve emzik için son zamanlarda özel deterjanlar da çıktı. Bunları incelemedim doğrusu ama muhtemelen koku ve kimyasal içermeyen doğal ürünler bunlar. Normal bir bulaşık deterjanıyla yıkadınız diyelim, üzerinde deterjan kokusu kalır ve defalarca durulasanız da çıkmaz. Bu yüzden doğal ve kokusuz deterjanlar tercih edilmeli. Bunun için beyaz kalıp sabunu süngere sürterek sucak suyla yıkayabilirsiniz emzik ve biberonları. Ben şu an iki yaşına yaklaşan ve hergün biberon kullanan kızımın biberonlarını genelde bu şekilde yıkıyor ve nadiren kaynatıyorum ama özellikle ilk aylarda biberonlar sık sık kaynatılmalı. Ancak öncesinde sabunla yıkamalısınuz çünkü sadece kaynatma sutteki yağı çıkarmıyor biberonlar bulanık kalıyor.

      Sabun tozu hazır bulunmuyorsa kalıp sabunu rendeleyip veya rondodan geçirilerek elde edilebilir

      Delete
  10. sabun cevizi www.kristaltuz.com da var

    ReplyDelete
  11. GÜNLÜK YAŞAM ALANLARINDA KULLANILAN DETERJANLAR NASIL OLMALI

    Dünya ekonomisinde gıda kadar birinci öncelikli olmasa da ikinci sırada yer alan deterjanlar ve temizlik kimyasalları sağlıklı yaşamın olmazsa olmazları arasında yer almaktadır. Ne varki tüm yaşam alanlarımızda kullanılan temizlik ürünleri hakkında doğal olamadığı için insan sağlığına zararlarından bahsedilerek sözüm ona evde temizlik kimyasallarının formülünü verenler dahi var
    Bu tür den verilen pratik bilgiler insanlara çözüm olarak sunulması bilgi kirliliğinden başka bir şey değildir Örneğin :

    Boraks ile doğal sıvı çamaşır deterjanı
    5 litre su (1 litresini kaynamış olacak)
    2 su bardağı zeytin yağlı sabun rendesi (1 su bardağı arap sabunu da olabilir)
    1 su bardağı boraks
    1 su bardağı çamaşır sodası
    10 ml. dilediğiniz doğal aromatik yağ (lavanta yağı, portakal yağı,palmarosa yağı)

    Verilen bu örnekte sıvı çamaşır deterjanı tamamen doğal ,kolay ve ucuz elde edilebilen ürün olarak sunulmuştur..Ancak kullanılan malzemelerin birbirlerine karıştırılarak elde dilen bu üründe kanserojen kimyasallarının olmadığını söylemek yanlış olur Zira hiçbir doğal ürün karıştırılarak temizlik sıvısı elde edilemez Örnekte kullanılan sabun rendesi,boraks ve çamaşır sodası tamamen kimyasal sentetiktir.üstüne üstelik sabun rendesinde kostik mevcuttur. Listedekiler birbirlerine karıştırıldığında kimyasal tepkime vermez . Bırakın kimyacılar kendi işini sizlerde kendi işinizi yapın

    %100 Doğal deterjan varmıdır? Tabiî ki yoktur. Ancak cilde zararları asgari seviyelere düşürülmüş kimyasallar temizlik ürünleri mevcuttur. Öyle ise sağlıklı bir deterjan temizleyiciler nasıl olmalı bunları ayrı,ayrı başlıklar altında ele alalım.

    Yüzey Temizleme Maddeleri: Genelde floral, lavanta, çam… Vb kokulu ürün yelpazesiyle ortak alan temizliklerinde ve yüzeylerde kullanılır. Astım ve alerjik hastaların bulunduğu mekânlarda kullanılması sakıncalıdır. Hastanelerde kullanılacak olan yüzey temizlik maddeleri kokusuz olmalıdır. Temizlik yaparken mutlaka eldiven kullanılmalı ve uygulanacak yüzeye göre belli oranlarda suyla karıştırılmalıdır. Kokmayan deterjan kalitesizdir mantığını bırakın kokulu deterjanlarda kokusuz deterjanlarda yüzeylerin temizliğinde aynı etkiyi gösterir. Astımlı ve alerjik hastalığı olanlar kokusuz Yüzey temizlik kimyasallarını tercih etmelidir.

    Çamaşır Suyu : Piyasada iki tipi vardır birincisi kıvamlı çamaşır suyu, ikincisi ise sıvı halde olandır. Yüzeylerde bakteri oluşumunu engeller mikropları öldürür ancak insan sağlığına zararları vardır. Bu nedenle çamaşır sularıyla temizlik yaparken mutlaka cam pencere ve havalandırmalarınızı açınız maske, eldiven kullanınız Aksi halde baş dönmesiyle birlikte zehirlenme belirtilerini hissedersiniz. Unutmayın hiçbir çamaşır suyu naturel değildir. Kendisine has kokusu olan çamaşır suyu etkilidir kokmayan çamaşır suyu yoktur.

    Cam Suyu : Değişik renk ve kokularda olabilir genel kirin kolay çözünebilen saydam ve düz zeminlerde kullanılır bunlar cam yüzeylerdir. Cildinize zarar vermemesi için Temizlik eldiveni mutlaka kullanınız Piyasalarda Kosentre cam suyu ve likit olarak satılmaktadır. Ekonomik olanı kosentre olanıdır zira 35 ml kosantre cam suyunu üç litre kaynatılarak soğuyan suya koyduğunuzda (3) litre cam suyu elde edebilirsiniz

    Burcemavm sağlıklı ve temiz bir dünyada yaşamanız temennisiyle

    ReplyDelete
  12. benim bi sorum olacaktı elde yıkama sabun tozunu makine kullanabilr miyiz

    ReplyDelete
    Replies
    1. O sabunlar çok fazla köpürdüğü için makineye zarar verdiği öne sürülüyor, matik olanlar o kadar köpürmüyormuş ama ben bundan o kadar emin değilim. Özellikle tül gibi şeyleri yıkarken çam mak deterjanları da çok köpürür. Benim görüşüme göre elde sabun tozları makinede kullanılabilir. Ancak temkinli olmak adına çok abartmamak lazım miktarınj

      Delete
  13. çok güzel bir paylaşım olmuş benim bir kaç sorum olacak..
    Sabun suda eriyince mi bezleri yada çamaşırları atacağız suya
    tavsiye ettiğiniz sabun var mı Türkiye deki markalardan
    doğal sabun deniyor doğal olmayanı nasıl oluyor
    boraks nerede satılıyor ben bulamıyorum
    seviler..


    ReplyDelete
    Replies
    1. Ben özellikle ayrı bir sabun almadım hacı şakirin beyaz kalıp banyo sabununu denedim işe yarıyor. Bazı avm lerde satılıyor zeytinyağlı kekikli sabunlar falan oraya da sorabilirsiniz. Bir sabun ne kadar az kokusuz ve renksiz ise o kadar doğala yakındır bana göre

      Delete
  14. Ben de granul matik sabunlardan kullanmaya basladim. Ama sanki ufak ufak tanecikleri kaliyor bazen... makineye zarar veriyor mu acaba tikanmasi a filan yol acar mi??? sabun hemen donuyor.. deterjan gibi degil...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evet birkeresinde benim de öyle olmustu genelde onları kullanmıyorum ama 40 derecede mi yıkadınıZ. 30 ise erimeyenilir bir de makine çok dolu ise erimemiş olabiliyor

      Delete
    2. bence kullanacağınız kadar miktarı sıcak suda eritip deterjan gözüne boşaltın sıvı deterjan gibi hiç kalıntı falan olmuyor

      Delete
  15. Bende halılarımı koltuklarımı bu beyaz sabunla siliyorum hatta bugünde sildim çok başarılı lekeler uğraşmadan çıkıyor suda eritip yerleride o şekilde siliyorum oh miss kokusuda çok hoşuma gidiyor 👌💕

    ReplyDelete