18 March 2015

Et Kesme Tahtası?

Daha önce bu yazımda çiğ et değen eşyaların temizliğinden bahsetmiştim. Çiğ ette bulunan bakteriler yüzünden sonrasında iyi bir dezenfekte gerekiyor. Özellikle çocuklu hayattan sonra, ne yazık ki bu temizliğe zaman ayırmak zor. Kendimce geliştirdiğim pratik yöntemler var onları paylaşayım.

- eti çözdürmek için mikrodalga fırın kullanıyorum. Fırına koyarken, markette satılan kağıt (plastik değil!) tabakların içinde çözdürüp, onun üzerinde dilimleyip, kesme tahtası batırmıyorum. Kağıdı da işim bitince çöpe. Bu işte tek kirlenen bıçak oluyor.

- eğer kağıt tabağım yoksa, cam veya porselen tabakla koyarak çözdürüyorum. Kesme tahtasının üzerine bir yağlı kağıdı ikiye katlayıp onun üzerinde kesiyorum. Sonra da kağıdı çöpe atıyorum. Bu durumda bıçak ve çözdürme tabağı batmış oluyor.

- bir iki yıldır sanırım artık piyasada kesme tahtalarının camdan yapılmış olanları var. Bunlar temizlik açısından daha uygun. Ahşap malzemede oluşan çizikler tam bir mikrop yuvası. Ne kadar temizlense de çıkması zor. Cam (veya benzeri ) yüzeyler üzerinde etleri kestiğimde temizlemek için su ısıtıcısında kaynattığım suyla biraz yıkıyorum ve ardından bulaşık makinesine koyuyorum. Varsa et değmiş diğer eşyaları da aynı şekilde tabi.

Bir de yine hijyen için sterilizasyonu sağlayıcı malzeme olarak sirke kullanıyorum bazen. Fısfıslı bir şişede sirkem hep hazırdır evde. Ondan biraz sıkıp bekletiyor, çeşmenin altında durulayıp makineye atıyorum

3 comments:

  1. Cam kesme tahtaları çok uzun süredir var. Ben dört senedir kullanıyorum. Öncesinde de vardı.

    Ahşap ve plastikte neyi kesseniz lekesi kalıyor, aşınıyor vs. Cam mis gibi.:)

    ReplyDelete
  2. Yalnız cam kesme tahtaları lazer uçlu bıçakları körleştiriyor, akılda bulunsun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hımm bu bilgiyi bilmiyordum ama öyle bıçağım var mı onu da bilmiyorum :/

      Delete