02 July 2013

Temizlikte Sirke, Limon Tuzu ve Karbonat

Temizlikte sirke, limon tuzu ve karbonatin ve hatta urik asit icermesi nedeniyle sidigin eski zamanlarda bolca kullanildigina sahidim. Eskiden sobali evlerde yasarken, kurum lekesi olmus ortuleri cikarmak icin annem bizi ortunun uzerine isetirdi :)

Ben de temizlikte agirlikli olarak sirkeyi kullaniyorum ama digerlerini pek denemesem de kullanildigini duyuyorum. Daha once buzdolabi temizliginde ve kirec lekelerinde sirkeyi kullandigimi yazmistim.

Bu yazilari yazdiktan sonra kullanim alanlarinin daha genis oldugunu, mesela klozetteki kirlerin ve kirecin cikarilmasi icin, lavabo bataryalarini parlatmak icin, lavabolari kireclerden arindirmak icin, pas lekesi cikarmak icin kullanildigini duymustum.

Baslikta yazdigim malzemelerin pH degerleri nedir acaba diye merak edip arastirdigimda yandaki resmi buldum. pH degeri 0-14 arasinda degisir ve 7 degerinden kucukler asidik, buyukler ise bazik ozellik gosterir. 0 a yaklastikca asitligi artar, 14 e yaklastikta baziklik ve 7 degeri de notr (ne asidik ne bazik) olarak tanimlanir. Bu bilgilere gore sirke ve limon oldukca asidik ozellikte maddeler. Kabartma tozu 8.3 mus. Aslida karbonat ile kabartma tozu ayni degil ancak onu da arastirdim o ada 8.1 imis. Idrarin ph degeri ise ortalama 6 imis.

Bu durumda, kirec lekesi ve temizlikte asidik ozellikleri fazla olan sirke ve limon tuzu (veya limonun suyu, ancak pahaliya gelir sanirim) rahatca kullanilabilir.

Diger yandan biliyoruz ki asidik ve bazik ozellikteki iki madde suda karistirildiginda noturlenecek ve kopurecektir. Mesela bir bardaga su koyup biraz limon sıkarsaniz, uzerine de bir kasik karbonat atarsaniz kopurur ve kabarir. Iste bu etki aslinda oksit temizlik diye satilan pahali deterjanlarin formulu oluyor. Bu dogrultuda sirke+karbonat veya limon tuzu+karbonat karisimini su amaclarla kullanabilirsiniz

-Lavabo acici olarak, Once lavabonun icine toz karbonati dokun ve uzerine de sirke dokun. Kopururken lavabo acilacak
-Fayans, mermer, lavabo, porselen temizliginde- sungere karbonat ve limon suyu (veya sirke) dokerek silin. Ozel kopuklu mutfak temizleyicileri var ya iste onunla ayni etki. Ustelik kimyasal icermedigi icin cok saglikli.

Bir sonraki yazida sadece karbonat kullanilarak yapilan temizlik bilgilerini derleyecegim.

8 comments:

  1. cok cok tesekkur ederım ..bu bulogu actıgınız ıcın..blogunuzu bır kac gun olmadı gorelı ama her fırsatta acıp okuyorum ..3 yılllık evlıyım hıcbır zaman bılemedım ıse nerden baslayacagımı..kafamda plan yapamadım sımdı bır kac yazınızı okudum gercekten cok faydalı ..artık kımımızın buyuklerı yok kımımız aılemızden uzagız ..belkı ogrenecek kımsemız yok ..cok faydalı bır blogunuz var..devamınnı dılıyorum ..tekrar tesekkur ederım

    ReplyDelete
  2. sirke olarak hangisini tercih ediyorsunuz elma ,üzüm farkedermi birde beyaz sirkenin diğerlerinden farkı ne biliniz var mı

    ReplyDelete
    Replies
    1. Temizlikte sirkeyi beyaz ve kırmızı , üzüm veya elma hepsini kullandım fark yok. En ucuz hangisi ise onu alıyorum 1-2 lt lik şişelerde o yüzden farketmez diyorum. Ancak genel olarak beyaz ve renkli farkını bilmiyorum

      Delete
  3. Harika bilgiler yazmışsınız. Çok teşekkür ediyorum. Sirkeyi çok uzun zamandır hem temizlikte hem de sebzelerin temizliğinde kullanıyordum. Karbonatı ise daha sonraları keşfettim. Özellikle içme suyuna katarak kullanıyorum. Şimdi sizin önerilerinizden yararlanarak temizlikte de kullanmaya başlayacağım. Tabi limon tuzunu da. Sevgiler :)

    ReplyDelete
  4. Emek ve paylaşımlarınız için çok tşk.ler! Eskinin keşfi çok ama çok önemli! Evrim ve devrim önce evde başlar çünkü! Kimyasallardan ve teknolojinin kolaylık gibi sunduğu atıklardan kurtulmak, ve de öze dönmek çok önemli! Bunu bir Kim.Müh. Olarak çok bilinçli söylüyorum...

    ReplyDelete
  5. www.masmavitemizlik.com her yere temizlik,her yerde temizlik.Temizlikte güvenilir adres

    ReplyDelete
  6. Temizlik te evde yapılabilen ve sağlığa zararı olmayan ürünlerin kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. bu konuda aşağıda yer alan bloğuda takip edebilirsiniz.

    http://www.begonviltemizlik.com/blog

    ReplyDelete